Obsah fóra checksum.cz » Diagnostika - obecně » Priame spojenie VAG - Budíky cez CAN BUS |
Strana 1 z 1 |
|
Autor |
Zpráva |
Lauryl |
Zaslal: so červen 15, 2013 23:02 pm |
|
|
|
Ahojte,
Mám na stole budíky zo Sharana ročník 2006 a v garáži sharana 2002. Mám kábel VAG Commander 1.4 a bohužiaľ sa spojím len s mojími originál budíkmi cez K line. Tie 2006 kové neodpovedajú ani na K line, ale napr cez VW tool ich otvorím.
Chcel som mimo auta rozchodiť komunikáciu PC - Budík cez CAN BUS, aby som mohol zozálohovať EEPROMku. Ale keďže som nikdy nič také nerobil, tak je to viacmenej pokus/omyl.
Ide o to, že CAN BUS je zbernicový systém a pri viacerých zariadeniach je to OK, ale pri priamej komunikácií mi nastáva trochu problém, pretože neviem:
1. Či vôbec použiť ukončovacie odpory, ale predpokladám, že áno.
2. Tým, že sú dva to v podstate nakoniec je asi tak, že sú paralelne spojené s komunikačnou linkou každého zariadenia a teda akoby bola každá strana pripojená na 60 Ohmový odpor (120 + 120).
3. Konkrétne na Sharanových budíkoch sú v zelenej zásuvke pre CAN BUS piny:
4 - DATA CAN BUS tienenie
7 - CAN BUS HIGH;
8 - CAN BUS LOW;
19 - CAN BUS HIGH vstup
20 - CAN BUS LOW vstup
27 - CAN BUS HIGH výstup
28 - CAN BUS LOW výstup
a tu som sa trochu stratil, pretože neviem ktoré piny si pre diagnostiku/komunikáciu so zariadením a ktoré možno len na zobrazovacie funkcie. A či vôbec nejako riešiť pin 4.
Vie prosím niekto konkrétnejší význam týchto zapojení? Alebo priamo poradiť s riešením priameho spojenia PC - Budíky cez CAN BUS.
Ďakujem
|
|
|
Návrat nahoru |
|
exotus |
Zaslal: ne červen 16, 2013 10:30 am |
|
|
|
Can bus ti nepomůžě,zapojení je stejný a kmunikuje to po K-lince v modrým štekru,jen ten commander na to nestačí,zálohuj ručně...
|
_________________ NEGATIVETUNING-ZADARMO
Zázraky na počkání a nemožné do druhého dne!
Hardware je to, do čeho můžeš kopnout, když nefunguje software.
Prace s lidma je mnohem horší nežli s dobytkem,prostě jinej HW viz věta výš...
|
|
Návrat nahoru |
|
Lauryl |
Zaslal: ne červen 16, 2013 15:17 pm |
|
|
|
Ďakujem.
Rucne by som to odzaholovar rad, len neviem ako na to. Ci vyspajkovat eeprom, alebo nie. Na ktrore piny a akou komunikaciou sa pripojit. Technicky nie je prblem, len chyba vedomost ako na to.
|
|
|
Návrat nahoru |
|
exotus |
Zaslal: ne červen 16, 2013 22:32 pm |
|
|
|
Kleště SOIC a programátor a trošku zručnosti až budeš trhat rafičky
|
|
|
Návrat nahoru |
|
Lauryl |
Zaslal: po červen 17, 2013 17:58 pm |
|
|
|
Ok, celkom jasne. Uz len rozobrat budiky a identifikovat ktory pavuk je Eepromka a najst programator na ten typ.
Ako a coho sa menilo adresovanie budikov myslim po roku 2004 resp 2005? A je niekde dostupny prehlad adries, ich hodnôt a funkcii tychto hodnôt?
Dakujem
|
|
|
Návrat nahoru |
|
kari |
Zaslal: po červen 17, 2013 22:02 pm |
|
|
|
... riešiš adresy a hodnoty a niepoznáš eeprom?
toš to už veru neviem
ale inač celkom jasne ...
|
|
|
Návrat nahoru |
|
exotus |
Zaslal: po červen 17, 2013 22:26 pm |
|
|
|
Lauryl napsal: Ok, celkom jasne. Uz len rozobrat budiky a identifikovat ktory pavuk je Eepromka a najst programator na ten typ.
Ako a coho sa menilo adresovanie budikov myslim po roku 2004 resp 2005? A je niekde dostupny prehlad adries, ich hodnôt a funkcii tychto hodnôt?
Dakujem
Lehce se to pozná je to tarantule a má moooc nožiček,joo a musej se pájet nebo letovat jde čistě jen o názeF
toho daného procesu,adresování pamětí se asi fakt měnilo bo inak by commander smotal budíky i z LP 2011 a myslím že nejde jen o adresování,pokud se o to zajímáš tak použij jakýsi "debugger" nebo odposlechni komunikaci,co se týká adres tak je na to přesný datasheet ale myslím že nikdo tady ho nemá a nikdy mít nebude,ale skoč si do siemens vdo továrny a na vrátnici to rozdávaj jako leták brožuru běžného uživatele či návštěvníka...
|
|
|
Návrat nahoru |
|
Lauryl |
Zaslal: po červen 17, 2013 22:50 pm |
|
|
|
Myslel som skor na to, ze niekto na budikoch spachal reverse engineering a ci sa k takemu zdroju informacii neda dostat, aj za financnu odmenu. Niekto predsa musel zistit kde je ulozeny PIN, kde je stav km, kde sa povoluje dojazd na MFA.... A podobne. A nemyslim si, ze sa dostali von zdrojaky tych budikov...
Mam taku blbu vlastnost, ze sa snazim veciam porozumiet, pokial sa da.
|
|
|
Návrat nahoru |
|
exotus |
Zaslal: po červen 17, 2013 23:00 pm |
|
|
|
Ze dvou souborů budeš moudrej...
Víš kolik toho musíš přečíst porovnat a otestovat aby si alespoň věděl,nebo měl pocit že víš...
|
|
|
Návrat nahoru |
|
Lauryl |
Zaslal: po červen 17, 2013 23:16 pm |
|
|
|
Práve že viem a preto, ak to niekto dokázal a spísal tak má môj obrovský rešpekt. Nemám nerv a ani čas na to, aby som to rozbabrával adresu po adrese a hodnotu po hodnote.
Neživým sa "stáčaním" budíkov a ani sa neplánujem. Najmenej čo môžem kedykoľvek urobiť je asi toľko, že ich odnesiem chlapíkovi ktorý vie čo robí, dať mu 50€ a vybavené.
Bohužiaľ, radšej zaplatím 100€ za rôzne blbosti okolo toho (programátor, SOIC, Informačné zdroje a pod) a pokúsim sa prispôsobiť si budíky sám a nie len bezhlavým nalievaním SW bez akéhokoľvek tušenia čo tam dávam.
|
|
|
Návrat nahoru |
|
maros4341 |
Zaslal: út červen 18, 2013 10:23 am |
|
|
|
myslim si, ze este budes zopar noci studovať až pochopiš ako system funguje. Ale kedze "nemas cas a nervy" na to , tak radsej daj niekomu tych 50E nech ti to urobi a ty pracuj na niecom, comu rozumies
|
_________________ maros
Rozumieme Vášmu autu
|
|
Návrat nahoru |
|
Lauryl |
Zaslal: so srpen 31, 2013 20:34 pm |
|
|
|
Tak nakoniec vyriešené, stálo ma to síce viac ako 50€, ale o to mi nešlo. Zohnal som si soft na 93c86 a nejaké verzie dumpov. Bol som rozhodnutý najbližšiu funkčnú verziu ešte trochu upraviť ak bude treba, ale nakoniec ani nebolo.
Verzia N v59 išla v pohode, všetku ukazovala korektne, len obmedila rýchlosť.
Verzia G v30 rýchlosť neobmedzovala, ale neukazovala správne napätie a teplotu oleja, k tomu ručička rýchlomera sa pri akcelerácií správala ako sekundovka na hodinkách. Nešla plynulo.
Z toho mi bolo jasné, že treba mať len správny dump, že v HW problém určite nebude. Nakoniec mi funguje myslím M v57.
Ďakujem
|
|
|
Návrat nahoru |
|
|