Obsah fóra checksum.cz
Obsah fóra checksum.cz  »  Diagnostika - obecně  »  Priame spojenie VAG - Budíky cez CAN BUS
 Přidat nové téma   Zaslat odpověď
Strana 1 z 1    

Priame spojenie VAG - Budíky cez CAN BUS

Autor Zpráva
Lauryl
Zaslal: so červen 15, 2013 23:02 pm Citovat
Ahojte,

Mám na stole budíky zo Sharana ročník 2006 a v garáži sharana 2002. Mám kábel VAG Commander 1.4 a bohužiaľ sa spojím len s mojími originál budíkmi cez K line. Tie 2006 kové neodpovedajú ani na K line, ale napr cez VW tool ich otvorím.

Chcel som mimo auta rozchodiť komunikáciu PC - Budík cez CAN BUS, aby som mohol zozálohovať EEPROMku. Ale keďže som nikdy nič také nerobil, tak je to viacmenej pokus/omyl.

Ide o to, že CAN BUS je zbernicový systém a pri viacerých zariadeniach je to OK, ale pri priamej komunikácií mi nastáva trochu problém, pretože neviem:

1. Či vôbec použiť ukončovacie odpory, ale predpokladám, že áno.
2. Tým, že sú dva to v podstate nakoniec je asi tak, že sú paralelne spojené s komunikačnou linkou každého zariadenia a teda akoby bola každá strana pripojená na 60 Ohmový odpor (120 + 120).
3. Konkrétne na Sharanových budíkoch sú v zelenej zásuvke pre CAN BUS piny:
4 - DATA CAN BUS tienenie
7 - CAN BUS HIGH;
8 - CAN BUS LOW;
19 - CAN BUS HIGH vstup
20 - CAN BUS LOW vstup
27 - CAN BUS HIGH výstup
28 - CAN BUS LOW výstup
a tu som sa trochu stratil, pretože neviem ktoré piny si pre diagnostiku/komunikáciu so zariadením a ktoré možno len na zobrazovacie funkcie. A či vôbec nejako riešiť pin 4.

Vie prosím niekto konkrétnejší význam týchto zapojení? Alebo priamo poradiť s riešením priameho spojenia PC - Budíky cez CAN BUS.

Ďakujem
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
exotus
Zaslal: ne červen 16, 2013 10:30 am Citovat
Založen: 21.3.2008 Příspěvky: 1996 Bydliště: Câinenii Mari Făgăraș România
Can bus ti nepomůžě,zapojení je stejný a kmunikuje to po K-lince v modrým štekru,jen ten commander na to nestačí,zálohuj ručně...

Prace s lidma je mnohem horší nežli s dobytkem,prostě jinej HW viz věta výš...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lauryl
Zaslal: ne červen 16, 2013 15:17 pm Citovat
Ďakujem.

Rucne by som to odzaholovar rad, len neviem ako na to. Ci vyspajkovat eeprom, alebo nie. Na ktrore piny a akou komunikaciou sa pripojit. Technicky nie je prblem, len chyba vedomost ako na to.
exotus
Zaslal: ne červen 16, 2013 22:32 pm Citovat
Kleště SOIC a programátor a trošku zručnosti až budeš trhat rafičky Wink

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lauryl
Zaslal: po červen 17, 2013 17:58 pm Citovat
Ok, celkom jasne. Uz len rozobrat budiky a identifikovat ktory pavuk je Eepromka a najst programator na ten typ.

Ako a coho sa menilo adresovanie budikov myslim po roku 2004 resp 2005? A je niekde dostupny prehlad adries, ich hodnôt a funkcii tychto hodnôt?

Dakujem
kari
Zaslal: po červen 17, 2013 22:02 pm Citovat
Založen: 14.10.2010 Příspěvky: 1202 Bydliště: na okraji Dřínovské jámy
... riešiš adresy a hodnoty a niepoznáš eeprom?
toš to už veru neviem

ale inač celkom jasne ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
exotus
Zaslal: po červen 17, 2013 22:26 pm Citovat
Lauryl napsal:
Ok, celkom jasne. Uz len rozobrat budiky a identifikovat ktory pavuk je Eepromka a najst programator na ten typ.

Ako a coho sa menilo adresovanie budikov myslim po roku 2004 resp 2005? A je niekde dostupny prehlad adries, ich hodnôt a funkcii tychto hodnôt?

Dakujem

Lehce se to pozná je to tarantule a má moooc nožiček,joo a musej se pájet nebo letovat jde čistě jen o názeF
toho daného procesu,adresování pamětí se asi fakt měnilo bo inak by commander smotal budíky i z LP 2011 a myslím že nejde jen o adresování,pokud se o to zajímáš tak použij jakýsi "debugger" nebo odposlechni komunikaci,co se týká adres tak je na to přesný datasheet ale myslím že nikdo tady ho nemá a nikdy mít nebude,ale skoč si do siemens vdo továrny a na vrátnici to rozdávaj jako leták brožuru běžného uživatele či návštěvníka...

Lauryl
Zaslal: po červen 17, 2013 22:50 pm Citovat
Myslel som skor na to, ze niekto na budikoch spachal reverse engineering a ci sa k takemu zdroju informacii neda dostat, aj za financnu odmenu. Niekto predsa musel zistit kde je ulozeny PIN, kde je stav km, kde sa povoluje dojazd na MFA.... A podobne. A nemyslim si, ze sa dostali von zdrojaky tych budikov...

Mam taku blbu vlastnost, ze sa snazim veciam porozumiet, pokial sa da.
exotus
Zaslal: po červen 17, 2013 23:00 pm Citovat
Ze dvou souborů budeš moudrej...
Víš kolik toho musíš přečíst porovnat a otestovat aby si alespoň věděl,nebo měl pocit že víš...

Lauryl
Zaslal: po červen 17, 2013 23:16 pm Citovat
Práve že viem a preto, ak to niekto dokázal a spísal tak má môj obrovský rešpekt. Nemám nerv a ani čas na to, aby som to rozbabrával adresu po adrese a hodnotu po hodnote.

Neživým sa "stáčaním" budíkov a ani sa neplánujem. Najmenej čo môžem kedykoľvek urobiť je asi toľko, že ich odnesiem chlapíkovi ktorý vie čo robí, dať mu 50€ a vybavené.

Bohužiaľ, radšej zaplatím 100€ za rôzne blbosti okolo toho (programátor, SOIC, Informačné zdroje a pod) a pokúsim sa prispôsobiť si budíky sám a nie len bezhlavým nalievaním SW bez akéhokoľvek tušenia čo tam dávam.
maros4341
Zaslal: út červen 18, 2013 10:23 am Citovat
myslim si, ze este budes zopar noci studovať až pochopiš ako system funguje. Ale kedze "nemas cas a nervy" na to , tak radsej daj niekomu tych 50E nech ti to urobi a ty pracuj na niecom, comu rozumies

Lauryl
Zaslal: so srpen 31, 2013 20:34 pm Citovat
Tak nakoniec vyriešené, stálo ma to síce viac ako 50€, ale o to mi nešlo. Zohnal som si soft na 93c86 a nejaké verzie dumpov. Bol som rozhodnutý najbližšiu funkčnú verziu ešte trochu upraviť ak bude treba, ale nakoniec ani nebolo.

Verzia N v59 išla v pohode, všetku ukazovala korektne, len obmedila rýchlosť.
Verzia G v30 rýchlosť neobmedzovala, ale neukazovala správne napätie a teplotu oleja, k tomu ručička rýchlomera sa pri akcelerácií správala ako sekundovka na hodinkách. Nešla plynulo.

Z toho mi bolo jasné, že treba mať len správny dump, že v HW problém určite nebude. Nakoniec mi funguje myslím M v57.

Ďakujem

Přidat nové téma   Zaslat odpověď
Strana 1 z 1    
Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Právě je pá červenec 18, 2025 15:05 pm