Obsah fóra checksum.cz » Chiptuning 101 » Uprava ECU - SIMOS 2P (Fel MPi) |
Strana 1 z 3 Jdi na stránku 1, 2, 3 Další |
|
Autor |
Zpráva |
darklord |
Zaslal: čt duben 22, 2010 14:10 pm |
|
|
|
Ahoj, v prvom rade sa chcem ospravedlnit - nemam zatial ziadne skusenosti s tym co sa bude dalej riesit. Niekolko rokov sa hram s autom, motorom, podvozkom. Ale k problemu. Skladam motor do auta (S135 Rapid) - do originalneho bloku (hura nasa legislativa a uradnici) pojde upravena klukovka z fab 1.4, vacka z engitec.cz a rad by som na motor postavil vstrekovanie. ALE - doteraz som sa zaoberal akurat ladenim karburatorov/rozdelovacov. Co som zistil tak original motor management z fabie (SIMOS 3) ma elektronicky plyn (nechcem ani keby to bolo zadarmo hotove) a bohuzial jednu z dvoch lambdasond za katalyzatorom (tak kat hadam do skodovky davat nebudem, ze?) tak som sa rozhodol diky celkom velkej dostupnosti a nizkej cene pouzit "elektriku" z felicie MPi.
Predpokladam ze jednotka ako taka si dokaze nejakym sposobom korigovat vstrekovanie a predstih podla lambdy/cidla klepania ale taky zasah ako zmena objemu a casovania ventiloveho rozvodu uz bude nad moznosti seriovych map (dufam, ze pisem spravne) - cize z tohoto dovodu bude nutne upravit mapy jednak na vecsi zdvihovy objem motoru, kompresny pomer (10.5:1 vs 10.0:1) a casovanie ventilov.
Tieto mapy su v jednotke ulozene na EPROMke - po rozobrati krytu jednotky som pamet lokalizoval, ale prekvapilo ma ze plosak nie je klasicka doska ako byva zvykom u elektroniky ale iba nejaka folia nalepena na zadnej strane (s tym som sa este nestretol). Na zmazanie EPROM je nutne UV ziarenie, predpokladam ze okno bude mat zo spodnej strany takze cip musi ist von (coz o to, to problem nieje) ale netusim kolko odpajkovani a pripajkovani ta folia vydrzi? Je nejaky sposob ako tuto EPROM nahradit za nejaky iny komponent ktory by sa nemusel odpajkovavat pripadne nahradit ho nejakou paticou do ktorej by sa pamet vkladala a vyberala bez rizika destrukcie jednotky ako takej?
Az bude image epromky stiahnuty v PC co dalej? Aky software pouzit aby sa dali one mapy zmenit (zmenit ako hodnoty tak rozsah otacok pre ktore dana mapa obsahuje hodnoty vstreku/zapalovania) ?
Hladal som tu na fore, nasiel som software ECM2001 ale mam pocit ze mi este nieco chyba, ...
Poradi niekto MPi-zaciatocnikovi? Original image epromky z jednotky 047906030C nemate niekto stiahnuty? Pripadne aj nejake upravene s popisom co je ine oproti serii. Dakuejm vopred za rady
|
|
|
Návrat nahoru |
|
darklord |
Zaslal: pá duben 23, 2010 21:10 pm |
|
|
|
no, vidim ze sa nikto k odpovedi nema, nieco som patral... ECM2001 uz funguje ako ocakavam (mal som otvoreny zly driver). EPROMku mam z jednotky vypajkovanu, a uvazujem o kupe nejakeho HW na jej precitanie/zapisanie...
Bude mi stacit Willem Universal EPROM Programmer a adapter na PLCC32 cip? Je mozne EPROMKU AM27C010 nahradit flashkou AM29F010 ?
este jedna otazka k ECM2001 - akym sposobom je mozne upravit mapu na vyssi rozsah otacok? obmedzovac posunut na 7500 nieje problem, ale mapa stale ostava v rozsahu 0-5900... je vobec takato uprava mozna? alebo si jednotka aproximuje rozsah do obmedzovaca?
|
|
|
Návrat nahoru |
|
marquee |
Zaslal: pá duben 23, 2010 21:42 pm |
|
|
|
hlavně omezovač je v ECM špatně, změna nefunguje
|
|
|
Návrat nahoru |
|
darklord |
Zaslal: pá duben 23, 2010 21:47 pm |
|
|
|
a v akom infom software to ide spravit? obmedzovac/mapy? idealne nieco ako ECM, aby to vedelo pracovat s tou jednotkou (resp eprom pametou) a malo podobne rozhranie...
|
|
|
Návrat nahoru |
|
LUBO |
Zaslal: so duben 24, 2010 18:11 pm |
|
|
|
darklord napsal: no, vidim ze sa nikto k odpovedi nema, nieco som patral... ECM2001 uz funguje ako ocakavam (mal som otvoreny zly driver). EPROMku mam z jednotky vypajkovanu, a uvazujem o kupe nejakeho HW na jej precitanie/zapisanie...
Bude mi stacit Willem Universal EPROM Programmer a adapter na PLCC32 cip? Je mozne EPROMKU AM27C010 nahradit flashkou AM29F010 ?
este jedna otazka k ECM2001 - akym sposobom je mozne upravit mapu na vyssi rozsah otacok? obmedzovac posunut na 7500 nieje problem, ale mapa stale ostava v rozsahu 0-5900... je vobec takato uprava mozna? alebo si jednotka aproximuje rozsah do obmedzovaca?
Taku flashku potrebuješ
|
Komentář: |
|
Velikost: |
46.51 kB |
Zobrazeno: |
45690 krát |

|
|
|
Návrat nahoru |
|
darklord |
Zaslal: so duben 24, 2010 18:31 pm |
|
|
|
LUBO: jo dik moc, presne tuto som myslel, dokonca aj z rovnakeho obchodu ako je ten screenshot. Programator uz je objednany z ebay aj s adapterom, ECM2001 zda sa funguje dobre (no, este som to neskusal v praxi ).
Vies mi poradit ako zmenim rozsah mapy - aby bola mapa napr az do 7000ot? (koli vacke, jazdim ju na karburatore a najlepsi zatah ma medzi 4700-6000, tak aby malo este zalohu)
Pripadne co je na tom pravdy ze ECM nevie upravit obmedzovac? Skusal som menit, ulozit a nacitat a zda sa ze to ulozilo korektne hodnotu aku som nastavil... Pripadne aky iny software s podobnym ovladanim odporucas pre tieto jednotky na feldu...
(Da sa upravit aj ovladaci program jednotky, alebo sa da upravovat len samotna mapa vstreku a predstihu?)
|
|
|
Návrat nahoru |
|
LUBO |
Zaslal: so duben 24, 2010 21:31 pm |
|
|
|
darklord napsal: LUBO: jo dik moc, presne tuto som myslel, dokonca aj z rovnakeho obchodu ako je ten screenshot. Programator uz je objednany z ebay aj s adapterom, ECM2001 zda sa funguje dobre (no, este som to neskusal v praxi  ).
Vies mi poradit ako zmenim rozsah mapy - aby bola mapa napr az do 7000ot? (koli vacke, jazdim ju na karburatore a najlepsi zatah ma medzi 4700-6000, tak aby malo este zalohu)
Pripadne co je na tom pravdy ze ECM nevie upravit obmedzovac? Skusal som menit, ulozit a nacitat a zda sa ze to ulozilo korektne hodnotu aku som nastavil... Pripadne aky iny software s podobnym ovladanim odporucas pre tieto jednotky na feldu...
(Da sa upravit aj ovladaci program jednotky, alebo sa da upravovat len samotna mapa vstreku a predstihu?)
KOĽKO HP-MAŠ???
|
|
|
Návrat nahoru |
|
darklord |
Zaslal: ne duben 25, 2010 7:09 am |
|
|
|
LUBO: niesom milionar aby som chodil na brzdu s motorom ktory budem rusit v momente ked sa dostavia spominana 1.4, neviem naco je ti dobre vediet kolko to ma HP? mozno keby meranie na brzde nestalo tolko co tri plne nadrze tak by som o tom uvazoval aj pri tomto motore... ale to mi aj tak moc na moje otazky neodpovie
|
|
|
Návrat nahoru |
|
LUBO |
Zaslal: ne duben 25, 2010 10:07 am |
|
|
|
darklord napsal: LUBO: niesom milionar aby som chodil na brzdu s motorom ktory budem rusit v momente ked sa dostavia spominana 1.4, neviem naco je ti dobre vediet kolko to ma HP? mozno keby meranie na brzde nestalo tolko co tri plne nadrze tak by som o tom uvazoval aj pri tomto motore...  ale to mi aj tak moc na moje otazky neodpovie 
Tak si nechaj karburatore-2x-Weber- DVOJITY alebo STROMBERGY a maš 100-120HP na ladenie potrebuješ lambda sondu-pomer paliva 1:12.8-palivo-vyduch...www.esner.cz
|
|
|
Návrat nahoru |
|
darklord |
Zaslal: ne duben 25, 2010 11:17 am |
|
|
|
2xW a budem jazdit od benzinky k benzinke co? teda ak by mi nieco na ten benzin vobec ostalo... ja nepotrebujem z toho drtit kilowatty na doraz, jedine co chcem je upravit jednotku k motoru tak aby s tym slo normalne jazdit. Preto nechcem nejake sportove jednotky za tisice, preto nechcem webre... Staci mi vediet ako a cim upravit tuto spominanu jednotku (ktoru som vybral preto ze to je lacne a dostupne, ked nieco pokazim nebude to stat tisice za novu jednotku/cidlo) Sirokopasmovu lambdu mam moznost si pozicat od znameho... ale s naladenim jednotky mi pomoct nevie tak sa pytam tu...
Akym programom idu upravovat mapy na feldu MPi ked to vraj ECM nezvlada (limiter, rozsah mapy)?
|
|
|
Návrat nahoru |
|
alpiners2 |
Zaslal: ne duben 25, 2010 11:46 am |
|
|
|
winols
|
|
|
Návrat nahoru |
|
darklord |
Zaslal: ne květen 30, 2010 14:14 pm |
|
|
|
neviete niekto nahodou cim by som mohol nahradit EPROMKU 27C256 (DIP28) v jednotke fel BMM? Kupovat na kazdy pokus jeden cip mi pride hlupe,... ci nieje nejaka EEPROM/FLASH nahrada ktora by sla pouzit.
|
|
|
Návrat nahoru |
|
Pepé |
Zaslal: ne květen 30, 2010 19:28 pm |
|
|
|
jsou UV mazací,
teda musí mít okénko any šly mazat
|
_________________ Colin McRae forever The BEST!
|
|
Návrat nahoru |
|
skoda |
Zaslal: ne květen 30, 2010 22:23 pm |
|
|
|
darklord napsal: Ahoj, v prvom rade sa chcem ospravedlnit - nemam zatial ziadne skusenosti s tym co sa bude dalej riesit. Niekolko rokov sa hram s autom, motorom, podvozkom. Ale k problemu. Skladam motor do auta (S135 Rapid) - do originalneho bloku (hura nasa legislativa a uradnici) pojde upravena klukovka z fab 1.4, vacka z engitec.cz a rad by som na motor postavil vstrekovanie. ALE - doteraz som sa zaoberal akurat ladenim karburatorov/rozdelovacov. Co som zistil tak original motor management z fabie (SIMOS 3) ma elektronicky plyn (nechcem ani keby to bolo zadarmo hotove) a bohuzial jednu z dvoch lambdasond za katalyzatorom (tak kat hadam do skodovky davat nebudem, ze?) tak som sa rozhodol diky celkom velkej dostupnosti a nizkej cene pouzit "elektriku" z felicie MPi.
Predpokladam ze jednotka ako taka si dokaze nejakym sposobom korigovat vstrekovanie a predstih podla lambdy/cidla klepania ale taky zasah ako zmena objemu a casovania ventiloveho rozvodu uz bude nad moznosti seriovych map (dufam, ze pisem spravne) - cize z tohoto dovodu bude nutne upravit mapy jednak na vecsi zdvihovy objem motoru, kompresny pomer (10.5:1 vs 10.0:1) a casovanie ventilov.
Tieto mapy su v jednotke ulozene na EPROMke - po rozobrati krytu jednotky som pamet lokalizoval, ale prekvapilo ma ze plosak nie je klasicka doska ako byva zvykom u elektroniky ale iba nejaka folia nalepena na zadnej strane (s tym som sa este nestretol). Na zmazanie EPROM je nutne UV ziarenie, predpokladam ze okno bude mat zo spodnej strany takze cip musi ist von (coz o to, to problem nieje) ale netusim kolko odpajkovani a pripajkovani ta folia vydrzi? Je nejaky sposob ako tuto EPROM nahradit za nejaky iny komponent ktory by sa nemusel odpajkovavat pripadne nahradit ho nejakou paticou do ktorej by sa pamet vkladala a vyberala bez rizika destrukcie jednotky ako takej?
Az bude image epromky stiahnuty v PC co dalej? Aky software pouzit aby sa dali one mapy zmenit (zmenit ako hodnoty tak rozsah otacok pre ktore dana mapa obsahuje hodnoty vstreku/zapalovania) ?
Hladal som tu na fore, nasiel som software ECM2001 ale mam pocit ze mi este nieco chyba, ...
Poradi niekto MPi-zaciatocnikovi? Original image epromky z jednotky 047906030C nemate niekto stiahnuty? Pripadne aj nejake upravene s popisom co je ine oproti serii. Dakuejm vopred za rady Clovece reknu ti ze dat vstrikovani do 130ky neni jen tak.Nevim kam chces dat do origo bloku. napr: Snimac klepani nebo snimac polohy a otac kliky do prevodovky neni tam otvor Takze jak rikal LUBO dej tam 1 nebo 2x Weber dcoe 40 nastelujes a vrcis.
|
|
|
Návrat nahoru |
|
darklord |
Zaslal: čt květen 05, 2011 14:50 pm |
|
|
|
Tak to tu trochu ozivim.
skoda: Cidlo otacok a cidlo klepania je ten najmensi problem, to uz davno vyriesene mam. Stacilo zamerat dieru z feldackej prevodovky, navarit kus hliniku a prebehnut to frezkou. 2x weber to je hned investicia cez 15000Kc, k tomu poriadne sanie tiez nieje zadarmo. A kym to potom clovek nejako otryskuje, k tomu naladi rozdelovac. Nie to sa mi nepaci.
Prozatim mam v sufliku nachystanu motorovu elektriku na MPi a cast elektriky z kabiny kde je diagnosticka zasuvka a imo. Ostatnu techniku mam v garazi ze by vydalo na tri felicie
Jednotky som si dve prozatim upravil na paticu:
Programator vali, cita zapisuje, kontroluje. Akurat by ma zaujimalo ako amatera - akym softwarom posuniem obmedzovac? Na upravu map ludia odporucaju ECM2001 a WinOLS, je este nieco ine co by si s touto prehistorickou jednotkou vedelo poradit?
|
|
|
Návrat nahoru |
|
|